Mopedkörkort - Mer detaljer gällande Mopedkörkort

Förarbevis för moped klass II

Förarbevis för moped klass II

Förarbevis för moped klass II innebär att personen har rätt att köra moped i klass 2 (II) Dessa mopeder är mindre och ofta med lätthanterliga än moped klass I. En moped i Moped klass II är konstruerar för hastigheter i max 25 km/h och motorns effekt är max 1 kW = 1.36 hk. Moped klass 2 får framföras på cykelbanor.

Elcyklar med starkare motor än 250 W brukar klassas som moped klass II.

För att få ta ett förarbevis för mopedklass II gäller.

  • Vara minst 15 år
  • Genomfört teoretisk trafikutbildning
  • Eventuellt genomfört praktisk mopedutbildning
  • Genomfört kunskapsprov

Teoretisk utbildning för körkort för moped klass II

Utbildning för moped klass II

Den teoretiskt utbildningen för förarbevis syftar på att säkerställa att alla mopedister med moped klass I har god förståelse för trafikregler och olika farliga trafiksituationer.

Utbildningen kan genomföras på olika platser men vanligast är via någon trafikskola.Praktisk utbildning för förarbevis för moped klass 2

Det är inga krav på att genomföra en praktisk utbildning för att få ett förarbevis för moped klass II men ofta är det rekommenderat. Det finns inte heller några krav på att man ska kunna meka och byta mopeddelar, kolla batteriet eller ens byta däck.

Uppkörning för moped klass II

Förarbevis - Moped klass II

Efter genomförd utbildning ska den som har avsikt att ta ett mopedkörkort eller förarbevis för moped klass II genomföra ett kunskapsprov. Kunskapsprovet består enbart av en teoretisk del och ingen praktisk del, d.v.s du behöver inte göra någon uppkörning.

Kunskapsprovet har max 35 frågor och 4 av 5 frågor måste du svara rätt på. Frågorna har karaktären av trafikregler, farliga skeenden i trafiken m.m. och efter godkänt prov är FÖRARBEVISET för Moped klass II ditt.