Mopedkörkort - Mer detaljer gällande MopedkörkortMopedkörkort AM för Moped klass I

Mopedkörkort AM för Moped klass I

Mopedkörkort med behörigheten AM innebär att personer har rätt att framföra mopeder i moped klass I, AM, så kallade EU-moppe. Dessa mopeder kan se olika ut men ska vara konstruerade för att kunna köras i 45 km/h vilket är den hastighet som är tillåten med denna mopedklass. Moped klass I får inte köras på cykelbanor och dessa mopeder kan faktiskt se ut som en liten bil, så kallad mopedbil.

För att kunna ta ett mopedkörkort i klass I finns det ett antal krav.

  • Vara minst 15 år
  • Bosatt i Sverige
  • Har ett körkortstillstånd för mopedkörkort med behörigt AM
  • Genomfört och blivit godkänd på ett teoretiskt mopedförarprov
  • Genomfört och blivit godkänd på en certifierad mopedutbildning
  • Genomfört ett kunskapsprov

Körkortstillstånd

Mopedkörkort - Körkortstillstånd

För att kunna ta ett mopedkörkort för en klass I moped är det första du ska göra att ansöka om ett körkortstillstånd. Körkortstillståndet ansöker du om här på Körkortsportalen som är en gemensam sida som handlar om enbart om körkort och som drivs av Transportstyrelsen och Trafikverket.

För att få ett körkortstillstånd ska vara lämplig som förare samt du svara på ett antal frågor. Transportstyrelse kontrollerar också dig mot t.ex. polisens register och om du begått något tidigare brott eller varit kraftigt berusad kan Transportstyrelsen neka dig körkortstillståndet.Teoretisk utbildning för körkort för moped klass I

Den teoretiskt utbildningen för mopedkörkort syftar på att säkerställa att alla mopedister har god förståelse för trafikregler och olika trafiksituationer. Utbildningen kan endast genomföras hos godkända och behöriga trafiklärare.

Den teoretiska delen på utbildningen för att ta mopedkörkortet är minst 8 timmar.

Praktisk utbildning för körkort för moped klass I

Mopedkörkort - Utbildning för körkort för moped klass I

För att börja övningsköra en moped klass I ska du vara 14 år och 9 månader. Du kan inte övningsköra privat utan det måste ske på en trafikskola

Du måste gå på minst 4 timmar praktisk utbildning innan du kan få ditt körkort. I den praktiska utbildningen ingår praktisk hantering av moped klass I samt övningskörning i trafiken.

Uppkörning för mopedkörkort klass I

Efter genomförd utbildning ska du som vill ta mopedkörkort, AM, genomföra ett kunskapsprov. Kunskapsprovet består endast av en teoretisk del och ingen praktisk del, d.v.s du behöver inte göra någon uppkörning.

Kunskapsprovet har 65 frågor och 5 inledande uppvärmningsfrågor. Totalt måste du ha minst 52 rätt för att bli godkänd på kunskapsprovet och sedan är MOPEDKÖRKORTET, AM, moped klass I ditt.